+359 878 91 9292
info@cash4bulgarianproperties.com
Cash Logo New Final

Слънчев Бряг Най-Горещата Точка на Пазара за Ваканционни Имоти в България

Home » Uncategorized @bg » Слънчев Бряг Най-Горещата Точка на Пазара за Ваканционни Имоти в България

Слънчев Бряг е най-големият курорт на Българското Черноморие, намира се на територията на община Несебър, само на 27 км. от международно летище Бургас. Проектиран и създаден през 1958 год. като малък курорт за семейна ваканция, днес Слънчев Бряг е един от най-популярните морски курорти на Европа и не случайно е наречен Ибиза на Балканите. Курорта има повече от 200 хотела и  множество от новопостроени комплекси с апартаменти от затворен тип, като легловата база е над 300.000. Слънчев Бряг е разположен в красив залив във формата на полумесец, с плажна ивица дълга 10 км. и ширина от 30 до 60 м. Плажни атракциони, много възможности за спорт и развлечения – различни типове ресторанти и коктейл барове, множество дискотеки и нощни клубове, казина, магазини и търговски центрове превръщат Слънчев Бряг в най-добрия морски курорт на Балканите. Климатът се отличава с 1700 часа слънцестоене от Май до Октомври. В този период на годината, курортен комплекс Слънчев Бряг има над 1.000.000 души туристопоток.

Фактите за Пазара за Ваканционни Имоти в Слънчев Бряг

Слънчев бряг си остава най-предпочитаното място за закупуването на ваканционен имот в България. Той е безспорен лидер на пазара за недвижими имоти по този показател вече повече от 10 години, въпреки негативните оценки за неговото презастрояване, лошата инфраструктура и младежкият туризъм. Световната икономическа криза нанесе тежък удар върху строителния бранш и това доведе до спад в цените на имотите в комплекса до 50%. Това обаче по никакъв начин не повлия върху интереса на купувачите на ваканционни имоти в курорт Слънчев Бряг, просто промени  произхода им – от Запад на Изток. Умерен остава интереса на купувачите на имоти от Централна Европа и Скандинавския полуостров, които предпочитат България като туристическа дестинация. Първите години в строителния бум на Слънчев Бряг бяха доминирани безспорно от купувачите Англичани и Ирландци, докато последните няколко години лидери в покупките на имоти в курортния комплекс са Руснаците.

Бъдещето на Пазара за Ваканционни Имоти в Слънчев Бряг

Положителните сигнали през 2013 год. за бъдещ растеж и икономическо развитие в Еврозоната доведоха до прогнози за прелом в рецесията и това даде стимул на някои предприемачи в района на Слънчев Бряг да стартират нови проекти. Предстоящото влизане на България в Шенген, засилва прогнозите за ръст в цените и продажбите. Новите комплекси с имоти за продажба се отличават значително, както със своята архитектура, така и с качеството на строителството, като се стремят да отговорят на нуждите и повишените изисквания на потенциалните купувачи. Въпреки всичко, предлагането на имоти за продажба от собственици има значителен превес над имотите за продажба от строителите. Тази тенденция се запазва и при реалните сделки, като сделките с имоти на вторичния пазар заемат 80% от общия брой финализирани сделки в района на Слънчев Бряг. На вторичният пазар на недвижимите имоти, Англичани и Ирландци продължават да бъдат основните продавачи след 2009 год.

Най-активните купувачи в момента са Руснаците, следвани от граждани на бившите Съветски Републики – Украйна, Белорусия, Молдова и т.н. Значително нараства и дяла на купувачите на имоти от България. Предпочитанията на купувачите утвърждават двустайният апартамент, като най-търсен ваканционен имот за покупка. Този тип имоти имат 60% дял от всички сделки с апартаменти, като на второ място се нареждат студията с 25% и останалите 15% са за тристайни и многостайни апартаменти. Обзаведените апартаменти имат предимство пред необзаведените , защото пестят време и са готови за нанасяне. Ръста на туризма в района на Слънчев Бряг повишава търсенето на апартаменти с гарантирано отдаване под наем, като по този показател водеща роля имат студията. Вторичните имоти за продажба са на ценови нива 400-600 Евро за кв.м. жилищна площ, като най-важният фактор, който оказва влияние върху тях е дистанцията до морето и плажа. Цени над 800 Евро за кв.м. жилищна площ в Слънчев Бряг са нереалистични за моментното състояние на пазара за недвижими имоти.

 

Related Articles

Get Your Cash Offer Today

WeCreativez WhatsApp Support
Our customer support team is here to answer your questions. Ask us anything!
???? Hi, how can I help?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram